Februariutmaningens avslut

Om mig, Träning / Permalink / 0
Varken huvudet eller kroppen var mé
I löpsteget jag kände mig helt sné
Länge jag inför 26:an tvekade
men hittade en ny skog som jag rekade
Efter sex åta kilometer släppte det tröga
och kroppen reagerade på endorfinnivåer höga 
Men efter 24:an började kroppen säga stopp
eller var det huvudet som gav opp.
På trötta ben gick jag upp för trappen,
letade fram kamera-appen.
Detta var utmaningens sista pass
i morgon sitter jag på en buss och nöter på mitt äss
Till Alperna med buss över land och hav
Är supernöjd med vad jag klarat av.
Lämnar åt er andra att springa det sista
lägger istället energin på att på brädan nerför bergen mig drista.
 
 

Februariutmaningen och en vecka i Alperna

Om mig / Permalink / 0
Jag tog mig an utmaningen "spring tills du stupar" under februari...Utmaningen går ut på att springa eller gå lika många kilometer som dagens datum....
 
Vecka 1 gick plättlätt. Sprang som vanligt med backpass och långpass. Jag menar 1,2,3,4,5,6 respektive 7 kilometer inger ju knappast respekt.
 
Vecka 2 var inga större problem. Jag fortsatte med min ordinarie träning med långpass och backpass och klämde in något extra pass. 8,9,10,11,12,13 och 14 kilometer trillade in utan större ansträgnng.
 
Vecka 3 var lite mer motig. Inte för kropen men för knoppen. Man ska ju hinna med resten av livet också. Men veckans 15,16,17,18,19,20 och 21 kilometer tickade på genom att boosta min löpning med lite promend för att få till det rätta antalet kilometer.
 
Nu har vecka 4 nyss börjat...här vet jag att jag stupar oavsett tid och ork, kropp och knopp. På lördag tar vi bussen till Alperna - även om det lockar att mäta upp mittgången i bussen och dra av 27 kilometer genom att gå fram och tillbalka i bussen. Risken finns dock att de andra passagerarna plockar fram tvångströjan när jag är på runda 457..... men det är ju dagar innan den 27:e att klara av...
22 avverkades igår genom eftermiddags löpning, lunchpromenad och hemfrånjopbbetpromenad.
23 tror jag idag att jag får till genom transportlöpning till löpningen och sen löpning...
24 borde fungera genom transportlöpning och friidrottsträning
25 bjuder på lunch-löpning, promenad och kvällslöpning vilket borde klara biffen
26 tagit lite ledigt från jobbet för att packa för alperna och hinna med en liten sväng i skogen...
Det låter rätt lätt med 22-26 när jag skriver...men det är det inte...kroppen är på, huvudet från och till, men tiden. Tiden den är en trång faktor. Nåväl...vi tar en dag och en kilometer i taget.
 
Bilder från gårdagens 17 kilometer på Mälarisen
 
 
 
 
 
Snart dags för att avverka några av dagens 23 kilometer...
 
Ska onekligen bli skönt att vila kropp och knopp genom brädåkning i Alperna nästa vecka....

Inspiration till styrkelyft - tack Clara och Johanna

Komplementträning, Om mig, Träning / Permalink / 0
Inpiration är en stark drivkraft.
 
Jag hittade Styrkepodden. En podd av kvinnor för kvinnor (men fungerar lika bra för män. Män kan dock sålla bort avsnitten om träning under menstruation förstås...) som vill lyfta tungt.
 
Clara och Johanna (som har podden) sticker effektivt hål på myter om att tung styrka ger bulliga muskler och tung kropp (nu har de i och försig inte träffat mig, mer om det nedan).- De förklarar pedagokiskt om hur styrketräning boostar tillväxthormonerna som faktiskt inte löpning gör, alls. Hur styrketräningen gör mig till en bättre löpare, en snabbare mer explosiv och hållbar löpare.
 
Och det som jag gillar mest. Effektivt styrketräning för styrka är inte många repetitioner. Det är 5 repetioner i 5 set. Det är ju så mycket roligare att få ta i lite än att "mjölksyratröttaut" musklerna med en liten fåning trekiloshantel. Hemligheten är att du ska köra så tungt att du inte orkar göra 8 repetioner, men ska känna att du klarar av en sjätte och kankse den sjunde. Inte grisa upp sista repetionen. Snygga utföranden ska det vara.
 
Nu har jag kört tre pass. Passet tar 30 minuter ungefär. Om jag frågade Clara och Johanna så borde det nog ta längre tid - jag vilar för lite mellan repetioner och set. Men vila är ju liksom inte min grej. Vila är svårt.... Så jag vilar lite kortare.
 
Jag kör:
  • 5x5 knäböj där jag går ner så långt att rumpan nuddar vaderna. Stång på axlarna. och efetrsom jag tränar hemma och inte har ågon ställning så begränsas vikten av vad jag orkar få upp på axlarna.
  • 5x5 marklyft
  • 5x5 Bänkpress (använder hantlar)
  • 5x5 stående axelpress med hantlar (ska köra sittande nästa gång...)
  • 3x10 hängande benlyft
Ibland kör jag någon ytterligare magövning också.
 
En annan gång i veckan så chinstränar jag. Jag är kass på chins. Styrkan finn men tekniken är bedrövlig. Clara och Johanna hade ett helt avsnitt om detta på Styrkebyrån. Jag blev inspirerad. Nu Chinstränar jag. Gör "chins" på lite olika sätt och kör även då 5x5. Hoppar upp och sänker mig långsamt ner. gör halva chins, gör chins med avlastning, gör pull-ups.
 
Tanken är att jag åtmintone kör 1 gång (ibland 2) under februari och mars. Så får jag se sen.
 
Jag har inte tränat tungt på många år. Jag har tränat tungt förut. Jag har tävlat i Athlteic Fitness, så detta är igen nytt för mig, men länge sedan. Jag har inte styrkeränat mycket alls på senare år...och när jag gjort det kört många repetioner...
 
Nu är det så att jag har otroligt lätt att bygga muskler. Mina biceps växer nä jag tänker på att använda en hantel...så det ska bli spännande att se vilken effekt detta har på mig nu. 
 
Jag har nu kört tre styrelyftspass... och de första två var som om kroppen inte riktigt fattade vad jag gjorde. Var beredd på att få jordens träningsvärk, men kände nada. Nu efter tredje passet är det som om kroppen fattade. Shit vilken träningvärk...
 
Och i dag kommer nog nästa avsnitt av styrkebyrån - längtar!
Till top